Primera trobada de grups de consum

Dia 15 de desembre a les 10:00h
Lloc: Consell Insular de Menorca
Organitza: Maó en Transició i el Nucli d’Autogestió Local de Menorca

T’interessa formar part d’un grup de consum o crear-ne un?
Tens experiència en grups de consum i vols compartir-la?

Aquesta primera trobada pretén ser el motor per a la creació de nous grups de consum així com la connexió dels ja existents a més de compartir experiències i idees.
Per això realitzarem una curta introducció als grups de consum i el seu funcionament, seguit de la dinàmica del World Cafè per generar petits grups de debat on es tractaran temes com l’organització i estructura, pagament i gestió de comandes, comunicació i relació entre productors i consumidors, consum i transformació social des dels grups de consum.

CAP A UN NOU MODEL DE PRODUCCIÓ I CONSUM
GRUPS DE CONSUM: DE LA IDEA A L’ACCIÓ

Els grups i cooperatives de consum agro-ecològic són una realitat cada dia més present a nivell local. Encara que es tracta d’experiències que, en xifres totals, sumen un nombre reduït de persones, demostren que és possible dur a terme un altre model de consum que tingui en compte criteris socials i mediambientals.

Aquests col · lectius agrupen gent d’un mateix territori (barri, poble, ciutat …) amb l’objectiu de dur a terme un consum alternatiu, ecològic, solidari amb el món rural, relocalitzant l’alimentació i establint unes relacions directes i de confiança entre el consumidor i el productor a partir d’uns circuits curts de comercialització. D’aquesta manera, els grups o xarxes de consum són una manera legal i legítima de garantir la sobirania alimentària de les persones i els pobles en un futur incert i totalment dependent dels grans canals de producció i distribució d’aliments.

A l’estat espanyol, trobem principalment dos grans tipologies de grups i cooperatives de consum agro-ecològic: aquells que integren en el seu interior a consumidors i a productors i, altres, que només estan formats per consumidors.

Malgrat compartir uns criteris ideològics comuns, hi ha una gran varietat de models organitzatius, respecte a la relació amb el productor-pagès, en relació al format de compra, etc. Per exemple, molts es decanten pel que es diuen “cistelles obertes”, on cada consumidor pot demanar periòdicament (en general cada setmana) aquells productes que necessita i pagar pels mateixos, però hi ha també altres formats de “cistelles tancades” en les que el consumidor rep periòdicament un cistell amb productes del pagès amb qui treballa, pagant sempre la mateixa quantitat (amb l’objectiu de garantir anualment la compra del producte que el pagès elabora).

Aquestes i moltes altres coses més, volem analitzar, debatre i definir en aquesta jornada totalment dinàmica i participativa amb l’objectiu de passar “de la idea a l’acció”, configurant i motivant la creació de diferents grups de consum a Menorca.

Si vols ajudar amb la difusió d’aquest esdeveniment pots reenviar aquest enllaç i també imprimir el cartell:

cartell grups consum

Més informació a maoentransicio.org

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: